Sınav Uzmanı Nedir ?– Kullanıcılar Açısından Bakış

Normalde takip edenler bilir kişisel konular hakkında hiç yazmıyorum ancak bu sefer girişimim olan http://www.sinavuzmani.net hakkında bir kaç parçaya ayıracağım bir yazı serisi karalamanın tam zamanıdır diye düşündüm… Nede olsa yeni lansman yaptık:

i) http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/universite-sinavlarina-cepten-hazirlik/491782

ii) http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/egitim/449031/Universite_sinavlarina__cep_ten_hazirlik.html

800x800

Ne yazacağımı düşünürken öncelikle hikayenin farklı uğraşları olan kesimlere hitap eden yanları olduğunu gördüm… Girişimciler açısından, özellikle de yeni girişimciler açısından önemli olduğunu düşündüğüm şeyleri ayrı; ürünün kullanıcılarının bu uygulamadan ne beklemeleri ve ne beklememeleri gerektiği konusunda düşündüğüm şeyleri ayrı; Sınav Uzmanı fikrinin sektörden ve hatta kullanıcıların kendisinden bağımsız olarak benim için ne ifade ettiğini ve yapmaya çalıştığımız şeyleri ayrı bölümlerde anlatacağım.

Bu bölümlerin her biri ayrı kesimlere hitap ettiğinden bir yazının içine hepsini alıp farklı ilgileri olan insanları yormak istemiyorum açıkçası…

Öncelikle ürünün kullanıcılarından ve beklentilerden başlamak istiyorum.

16 Aralık’ta yaptığımız mütevazi lansmanla beraber ciddi bir ilgi gördüğümüzü; 3 günün sonunda 2000+ kayıtlı kullanıcı ve kullanımda “artışın kendisinde artış gösteren bir ivme” yakaladığımızı söyleyebilirim.

Bizim temeldeki hedefimiz ;

Öncelikle bireysel olarak kullanıcıların seviyesini kolaylıkla ve bilimsel olarak ölçebilen ve onları kendilerine uygun bir yoldan ilerleten bir ürün yaratmaktı.

Bu ürünü oluştururken kullandığımız matematiksel – bilişsel kuramlar ve ciddi bir literatür olduğunu söylemeliyim. Knowledge Space Theory adı verilen öğrenmeyi modelleyen kuram uygulamanın ana felsefesini oluşturmaktadır. Bu literatürün detaylarını açıklamaktan da çekinmiyoruz açıkçası çünkü benzer ürün geliştiricilerin kafaya koyup şu an bu literatürü çalışmaya karar vermeleri durumunda bile bizden ciddi bir zaman geride olduğunu biliyoruz.

Bu yüzden öncelikle piyasada ücretsiz satılan soru bankaları veya sadece bir sınavda faaliyet gösteren benzer uygulamalar ile karıştırılmaması gerektiğini önemle belirtmek isterim.

Bedelsiz satılan, indirmesi serbest olan ürünler konusunda söyleyebileceğim tek şey bu ürünlerin çoğunun kullandıkları sorularda yayıncıların telif haklarını ihlal ettiği ve yine bir çoğunun amacının kullanıcıları bedelsiz indirme çekiciliğiyle sistemine kaydedip, profil bilgilerini müşteri hedefleme ihtiyacı olan çeşitli kurumlara topluca satmak olduğudur.

İyi niyetli olan serbest girişimleri tamamen tenzih ederim ancak kullanıcılar takdir etmelidir ki bir değer taşıdığını, eğitim ve öğretimde yardımcı bir araç olduğunu iddia eden, hatta sizi sınava hazırlamayı vaad eden bir ürünün veya ürünlerin bedelsiz olması olasılık dışı bir durumdur.

Ürünün diğer önemli bir amacı da aynı sınava hazırlanan bireylerden bir topluluk oluşturmaktır. Kullanıcıların uygulamanın içindeki bu özellikleri daha fazla kullanmaya başlamasıyla zaten farklılığı kendiliğinden ortaya çıkan bir durum oluşacaktır.

Bu durumun özellikle Sınav Uzmanı’nı 2016 itibariyle yabancı sınavlarda da kullanıma açıldığında daha rahat gözleneceğini düşünmekteyiz. Amacımız örneğin SAT gibi bizdeki üniversite sınavının benzeri bir sınava dünyanın farklı yerlerinde hazırlanan bireyleri bu uygulama etrafında bir araya getirebilmek, genele göre durumlarını görmelerini sağlamak ve birbirleriyle yardımlaşırken aynı zaman yarışabilmelerini de sağlamaktır.

Ürünün kullanıcıları aynı zamanda unutmamalıdırlar ki, Sınav Uzmanı onlara nasıl ilerlemeleri gerektiği konusunda tavsiye veren ve bir öğrenme haritasında yönlendiren tek uygulamadır.

Yazılımın öğrencileri değerlendirme, seviyelerini belirleme ve onları yönlendirmek için kullanılan metodlar genel olduğundan kullanıcılar Sınav Uzmanı’na genel bir platform olarak bakabilirler.

Kısacası Sınav Uzmanı uygulaması, dünyadaki standardize edilmiş herhangi bir çoktan seçmeli sınava entegre olabilir.

Bu açıdan da piyasada benzer iş yaptığını iddia eden ancak sadece bir sınavda hizmet verebilen, genel bir platform olmadığı ve dolayısıyla genel bir metodolojisi olmadığı apaçık olan herhangi bir uygulamadan farklı olduğu görülebilir.

Açıkçası kullanıcıların ürüne bu açılardan da bakmalarını ve değerlendirme yaparken bu parametreleri de hesaba katmalarını umuyor ve bekliyoruz.

Şimdi gelelim kullanıcıların ne beklememesi gerektiğine!

Aslında yine ürün sahibi olarak kullanıcılara bazı şeyleri beklememeleri gerektiğini söylerken kendimi biraz garip de hissetmiyor değilim ancak bu ürünle çok şeyler başarmak istememizin yanında gerçekçiliği de elden bırakmamamız gerektiğini düşünüyorum.

Kullanıcılar öncelikle bu ürüne bir ders çalışma ve çalıştırma uygulaması olarak bakmamalıdır. Evet örneğin şu an üniversite sınavı ile ilgili derslerde 36 bin soruyu videolu çözümleriyle beraber kullanıma sunuyoruz ancak amacımız biraz farklı.

Bu uygulamanın kullanıcıları, uygulamayı düzenli olarak zaten ders çalıştıkları konularda kendi seviyelerini düzenli olarak ölçüp mevcut seviyelerini geliştirmek amacıyla soru antremanı yapmak amacıyla kullanmalıdırlar.

Ve Sınav Uzmanı uygulaması tam da bu aşamada en kuvvetli yanını ortaya koyup karşınıza tam da ihtiyacınız olan soruları çıkaracak ve sizi amacınıza yönelik olarak geliştirecektir.

• Kullanıcıların daha öncede belirttiğim gibi bu uygulamayı soru bankaları ve/veya benzer iş yapmaya çalışan ürünler ile karıştırmaması gerektiğini önemli vurgulamak isterim. Çok basit olarak YGS’de satışa sunduğumuz 8 ders modülünü ele alalım:

i) Sınav Uzmanı, öğrenciye bir soru bankasında tam olarak hangi konulardaki soruları çözebileceğini ve çözemeyeceğini söyleyen; çözemediği konularda da antreman yaptıran ve seviyesini daima geliştiren bir uygulamadır.
ii) Soru bankalarından farklı olarak her sorunun açıklamalı çözümünü içerir (çoğunlukla videolu olarak)
iii) Hem mobil hem de web uygulaması olarak kullanılabilir. Dolayısıyla kendinizi cep telefonunuzda 10 tane soru “akıllı soru bankası/dershane” taşıyor gibi düşünebilirsiniz.

Temelde ister KPSS ister YGS ister GRE veya TOEFL olsun… Sınavlara hazırlanan adaylar bu uygulamaya düzenli olarak seviyelerini ölçen, onları yönlendiren, soru antremanı yaptıran; her an yanlarında taşıyabilecekleri, canları isterse arkadaşlarıyla da yardımlaşıp yarışabileceği ve tüm bunlardan bir yıl boyunca istifade edebileceği bir uygulama olarak bakmalıdır.

Yorum bırakın