Sınav Uzmanı Nedir? – Kurumsal Dünya Açısından Bakış

Sınav Uzmanı uygulamasının (www.sinavuzmani.net) ilk versiyonunu 2011’de Tübitak desteği ile tamamladığımızda bu uygulamanın kurumsal iş dünyasında kullanılabileceğine yönelik bir ajandam olmadığını söyleyebilirim.

Zaten o zaman Hürriyet gazetesinde ilk haber olduğunda da hizmet içi eğitim programlarında kullanılabileceğinden çok az bahsetmiştim:

http://www.hurriyet.com.tr/matematik-kabusunu-dijital-ogretmenler-bitirecek-16261729

Ancak görmekteyiz ki özellikle bankalar gibi yüksek personel sayısına sahip ve sürekli olarak onları belirli eğitimlerden geçirmek, ilerleyişlerini takip etmek ve potansiyellerini değerlendirmek gibi ajandaları olan kurumlar için Sınav Uzmanı uygulaması aslında nokta atışı yapabiliyor.

Assessment

Personel sayısı yüksek kurumlar artık istisnasız olarak Yetenek Yönetimi Yazılımları adı verilen ve genel olarak Eğitim, Performans Yönetimi, İnsan Kaynakları vb. 5-6 modülden oluşan sistemler kullanıyor. Bu alanda özellikle 2012 ve 2013’de ciddi satın alımlar da oldu: Oracle, Taleo Talent Management System’i 2milyar dolara; SAP’de Success Factors şirketini 4 milyar dolara satın aldı.

Şirketler ya yukarıda bahsettiğim 5-6 modülü farklı şirketlerin ürünlerini birbirine entegre ederek kullanıyor ya da büyük şirketlerin Talent Management (Yetenek Yönetimi) ürünlerine yatırım yapıyorlar.

Türkiye’de özellikle gördüğümüz önemli bir açık, hem kullanılan Yetenek Yönetimi Yazılımlarında hem de bunların alt modüllerinden biri olarak görülebilecek Learning Management System adı verilen Eğitim Yönetimi Sistemlerinde, kurum personelinin ilerleme ve başarısını düzenli ve bilimsel olarak değerlendirecek bir yapının olmaması… Yani birey eğitime hangi seviyede başlıyor, nerelerde daha fazla açığı mevcut, hangi yollardan ilerleyip başarıya ulaşıyor gibi bir değerlendirme ve ilerletme sistemi bu sistemlerin büyük kısmında mevcut değil.

Bu sistemler daha çok eğitim atama, izleme, programlama gibi operasyonel işler için kullanıyor.

Bahsettiğim özellikler de Sınav Uzmanı uygulamasının aslında en kuvvetli olduğu alanlar. Yani aynı üniversite sınavı gibi sınavlarda hedefimiz nasıl kullanının öğrenmesini profilleyip bireysel bir öğrenme yolu hazırlamaksa, aynı hedefi kurumsal sınav ve eğitimlerde de benimsiyoruz.

Genel Öğrenme Haritası

Ve uygulamamızın kurumsal alandaki ilk örneğini de yakında finans sektöründeki önemli sınavlardan olan SPK’da sunacağız.

Görünen o ki Sınav Uzmanı’nda kullandığımız bireysel öğrenme algoritmaları kurumların iç eğitimlerinin değerlendirmesi, personel profilleme, yüksek performans adaylarının belirlenmesi gibi bir çok ihtiyaç için kullanılabilir.

Bu sadece kurum çalışanlarının kendisi için değil yöneticilerin tüm çalışanların ilerlemelerini profillemeleri açısından da önemlidir.

Bir yönetici olarak yukarıdaki öğrenme haritasında her personelin kendi bireysel yolunu görebildiğinizi; hangi noktalarda zorlandığını, nereleri hızlıca geçtiğini, hangi noktada hangi seviyede olduğu gibi bilgileri görebildiğinizi hayal edin!..

Eğitim artık her alanda bireyselleşmeye ve bunu destekleyen sistemlere doğru ilerlemektedir. Her kurum ister okul ister kurumsal bir şirket olsun öğrencilerinin/çalışanlarının öğrenme ve ilerleyişlerini profillemek ister ve aslında orta ve uzun vadedeki performans artışı için buna zorundadır da!

Hangi kurum olursa olsun assessment(değerlendirme) ile evaluation(değerleme) kavramları arasındaki farkı görmeli; personelini sadece klasik bir değerlemeye tabi tutmakla yetinmemelidir. Değerlendirme kavramı insanın potansiyeline de hitap ettiği, görünmeyen ama üstüne gidildiğinde ortaya çıkabilecek özelliklerini sergilediği için çok daha önemlidir.

İşte bu sebeplerle, Sınav Uzmanı uygulaması olarak ki aslında “Sınav Uzmanı for Business” da diyebiliriz, kurumsal alandaki ilk modüllerimizi çıkacak olmanın heyecanını yaşıyoruz.

Yorum bırakın